Husmannsplasser status oktober 2017

Status okt 2017

Her er Langbrubakken ved den gamle Prestvegen skiltet. Plassen har over lengre tid feilaktig blitt kalt Damstuen, men den ligger lengre sør. Foto: Helen M. Myrvoll 2018

Det har vært mange husmannplasser i Vestre Lunner og Nordre Jevnaker. Noen finnes det ikke rester etter, noen  er lagt under åker eller veier. Noen ble selveiere og er etterhvert blitt villaer.

Vi har valgt å merke/skilte de vi med sikkerhet kan plassere,  som det er synlige spor etter f.eks. rester etter en grunnmur o.l. - og de som vi har klart å finne opplysninger om.

Vi brukte våren 2017 til å utforme skilt, lage registreringsskjema, innhente priser, lage kostnadsoverslag og søke om midler til et forprosjekt. Det vi ikke rakk eller hadde midler til var å lage små skilt som skal festes under emaljeskiltet med en QR-kode. Ved å scanne denne skal du kunne komme til en side med opplysninger om plassen. Vi har ikke kommet frem til en løsning som vi mener kan være brukervennlig og vi arbeider videre med dette.

Dette er et ressurs- og tidkrevende arbeid og det praktiske arbeidet må foregå på sommeren.  Vi driver med dette på dugnad, men i løpet av sommeren 2017 fikk vi skiltet vel 33 plasser. 16 i Nordre Jevnaker og 17 i Vestre Lunner.

Nedenfor er noen eksempler.

 

 

Stocholm.
Den er mest kjent som Markebråten. Bruket Sverige som ligger inntil veien like øst for Stocholm, skiftet navn til Vestby. Noen eldre jeg snakket med trodde det kunne ha med Unionsoppløsningen å gjøre. Kanskje det er derfor plassen står oppført som Stocholm bare på kartet fra 1827 og at det senere heter Markebråten?
Myren
Ligger inntil den gamle allfarveien når du kommer til Westernsletta på Grindvoll.
På kart fra 1827 ligger det inntil veien på østre side. På kart fra 1889 er plassen plassert på vestre side av den gamle veien.
Det er lite skriftlig materiale om denne plassen.
Westernødegården.
Et husvære det er mye stoff om. Der bodde Erling Lagesen til i 1991.
Markastua på folkemunne.

I skriftlig materiale heter plassen

Ulvenmarken

Åsli

I eldre materiale er den beskrevet som

Orenstua.
Orenhagen
Damstuen i østre ende av Vassøtjernet. Foto: Helen M. Myrvoll 2017
Langbrubakken langs prestvegen sør for Ballangrud. Foto: Helen M. Myrvoll 2017
Nordhagan rett sør for låven på Heier. Foto: Helen M. Myrvoll 2017
Låvebrufoten i Nordhagan. Foto: Øyvind Sogn 2017
Her viser Lars Erik Rustad oss Orenbråten eller Ohrenmoen T.v.Helen M. Myrvoll. Foto: Øyvind Sogn
.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

I dag | 09:33

Hei. Se i menyen t.v. Under mappen Husmannsplasser, klikk deg videre og se under Harestua. Der finner du Almedalen hvor artikkelen ligger.

...
I dag | 01:10

Vil bli medlem. Prøvde å finne artikkelen som min fetter Fran Myrvoll har sendt inn om vår oldefar Ola Brynildsen, men fant den ikke? Hvem kan hjelpe?

...
11.02 | 21:10

Har historielaget glemt gravrøysene fra vikingtiden på vestre Skøie?

...
06.02 | 09:44

Har meldt meg inn som medlem an Lunner historielag i dag glemte email adr
Mvh Tom hennie

...
Du liker denne siden