Registrering

Status pr. oktober 2017

Registrering av gamle husværer 

Takket være midler fra Sparebankstiftelsen har vi fått utformer og produsert emaljeskilt, kjøpt stolper, stolpehatter  og skruer. 

Vi har nå merket 22 gamle husværer i Nordre Jevnaker og Vestre Lunner.

I Nordre Jevnaker  har Lurendal, Sognsbråten, Høybråten, Midtlien, Kjærnstuen, Kjærnslien, Bekkestuen, Sørli, Velogrina og Linløkken fått et fint lite skilt. Alle disse ligger under Velo eller Sognsgardene.

I Vestre Lunner/Grindvoll (Løken skolekrets) er følgende skiltet: Stocholm, Ohrenhagen, Tjernslien, Myren, Markastua(Ulvenmarken), Grinastua, Bekkenstuen, Damstuen og Langbrubråten. Disse plassene er vi sikre på bl.a. ved at det finnes rester av grunnmurer og ved hjelp av kjentmenn. Her har vi satt opp en stolpe med skilt på.

Åsli (Ohrenstuen) er en gammel ærværdig plass som  har en lang og spennende historie. Denne  plassen er nå restaurert og brukes som bolig. Åsli har fått skilt i utkanten av hagen.

Øggardstua ved Westernsletta er en av de få plassene hvor huset står ganske inntakt slik det har gjort i flere hundre år. Her har vi satt et skilt på veggen som er godt synlig for turfolk.

 

 

 

 

NB. Noen av plassene vi har registrer er lagt inn på vår hjemmeside.  Nå viser det seg at disse GPS-posisjonene kan være feil. Så ta det med en klype salt. Vi skal få sjekket det etterhvert!  Bl.a. har vi fått to meldinger om at koordinatoren til Nordhagan ( som ligger mellom Heier og Gamlevegen) er feil.

Fortsatt er grunnmuren etter husmannsplassen Tjernslien under Ohren i Vestre Lunner godt synlig.

Registrering av husmannsplasser

har vært et tema for Lunner Historielag siden laget ble startet.

Det er gjort noen forsøk nå og da litt her og der. Siste "forsøket" var i 2010. Da ble de fleste av plassene i Vestre Lunner (Grindvoll) registrert med GPS, fotografert og en del fakta notert. Det gjenstår å få registrert alle plassene i Lunner kommune med GPS, samle matrialet som finnes  og arkivere dette for ettertiden. Det kan samles i en bok, arkiveres på Hadeland Folkemuseum og/eller legges inn på "Lokalhistorewikipedia". Det gjenstår mye arbeid, men vi trenger folk som vil være med på dette.

Historielaget hadde en temakveld høsten 2010 hvor Helen M. Myrvoll hadde laget en presentasjon av husmannsplassene i Grindvoll.  Bildene under er fra dette arbeidet.

Her restene etter husmannsplassen Johnsrud under Bolken i Vestre Lunner. Lars Bolken Heier påviste mange av de gamle plassene for oss.
Her utsikten vestover fra Bolkenhagen. En av to plasser under Bolken Heier.
Takket være Olai Eriksrud fikk vi også kjennskap til en plass vi ikke visste om - Eriksrudbråten.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Jakob Skogseid | Svar 04.06.2017 19.15

Hei
Finnes det en lenke til hvor informasjon om disse husmannsplassene er lagret?

Takk

Helen 04.06.2017 20.32

Foreløpig er det ikke mer enn det du ser på hjemmesiden.

einar holum | Svar 30.08.2016 17.30

Kan noen si meg om Haakenstadengen og Haakenstadeie var samme plassen .
Under Haakenstad , Lunner.

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

04.09 | 16:37

Du betale inn kr. 150.00 til vår kto: 2030-19.89.823
Husk å skrive på navn, adresse og e-postadresse (om du har det). Velkommen som medlem og til Snellingen.

...
04.09 | 12:31

Jeg vil gjerne bli medlem. Tur til Snellingen fk. lørdag, ser jeg. Mine besteforeldre var bestyrerpar hos Fearnley på Råsjøen før de kjøpte Dæhlin i Lunner.

...
24.06 | 19:45

Tusen takk! Det var veldig hyggelig å høre. Og fint med respons for oss som driver med dette på fritiden. Hilsen Helen🤗

...
24.06 | 16:31

Med mye hadelandsslekt både i Lunner og i Gran er det stas å se hvor flinke dere har vært til å ta vare på historien. Andre bygder har noe å lære av dere.

...
Du liker denne siden