Registrering

Navneskilt

Navneskilt. Foto: Helen M. Myrvoll 2019

Nå har vi fått produsert navneskilt til de gamle husværene vi har merket med emaljeskilt. Disse skiltene skal komme under emljeskiltene som det står gammelt husvære på. Så får vi bare håpe at disse plassene kan blir bevart enda noen år - og at det kan bli et hyggelig innslag for turfolk.

Under navnet på plassen er en QR-kode som du kan scanne. Da kommer du rett til en mappe som heter Husmannsplasset på hjemmesiden til Lunner historielag. Blar du deg nedover der skal du etterhvert finne mer stoff om hver enkelt plass. Det er et møysommelig arbeid så det vil nok ta litt tid.

NB. Har du informasjon om noen av plassene er det fint om du sender deg til meg: hele-my@online.no

 

 

 

Registrering av gamle husværer 

Takket være midler fra Sparebankstiftelsen har vi fått utformer og produsert emaljeskilt, kjøpt stolper, stolpehatter  og skruer.   

Vi brukte våren 2017 til å utforme skilt, lage registreringsskjema, innhente priser, lage kostnadsoverslag og søke om midler til et forprosjekt. Det vi ikke rakk eller hadde midler til var å lage små skilt som skal festes under emaljeskiltet med en QR-kode. Ved å scanne denne skal du kunne komme til en side med opplysninger om plassen. Vi har ikke kommet frem til en løsning som vi mener kan være brukervennlig og vi arbeider videre med dette. 

Dette er et ressurs- og tidkrevende arbeid og det praktiske arbeidet må foregå på sommeren.  Vi driver med dette på dugnad, men i løpet av sommeren 2017 fikk vi skiltet vel 33 plasser. 16 i Nordre Jevnaker og 17 i Vestre Lunner.

 

NB. Noen av plassene vi har registrer er lagt inn på vår hjemmeside.  Nå viser det seg at disse GPS-posisjonene kan være feil. Så ta det med en klype salt. Vi skal få sjekket det etterhvert!  Bl.a. har vi fått to meldinger om at koordinatoren til Nordhagan ( som ligger mellom Heier og Gamlevegen) er feil.

 

Fortsatt er grunnmuren etter husmannsplassen Tjernslien under Ohren i Vestre Lunner godt synlig. Foto: Helen M. Myrvoll 2010

Registrering av husmannsplasser

har vært et tema for Lunner Historielag siden laget ble startet.

Det er gjort noen forsøk nå og da litt her og der. Siste "forsøket" var i 2010. Da ble de fleste av plassene i Vestre Lunner (Grindvoll) registrert med GPS, fotografert og en del fakta notert. Det gjenstår å få registrert alle plassene i Lunner kommune med GPS, samle matrialet som finnes  og arkivere dette for ettertiden. Det kan samles i en bok, arkiveres på Hadeland Folkemuseum og/eller legges inn på "Lokalhistorewikipedia". Det gjenstår mye arbeid, men vi trenger folk som vil være med på dette.

Historielaget hadde en temakveld høsten 2010 hvor Helen M. Myrvoll hadde laget en presentasjon av husmannsplassene i Grindvoll.  Bildene under er fra dette arbeidet.

Her restene etter husmannsplassen Johnsrud under Bolken i Vestre Lunner. Lars Bolken Heier påviste mange av de gamle plassene for oss. Foto: Helen M. Myrvoll 2010
Her utsikten vestover fra Bolkenhagen. En av to plasser under Bolken Heier. Foto: Helen M. Myrvoll 2010
Takket være Olai Eriksrud fikk vi også kjennskap til en plass vi ikke visste om - Eriksrudbråten. Foto: Helen M. Myrvoll 2010

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...

Kåre Sletten | Svar 04.12.2018 06.33

Jeg har vokst opp på en gammel husmannsplass i Lunner. Den heter Finnlausbråtan og ble revet i 1955. Men muren er fortsatt synlig.
Hilsen Kåre Sletten

Jakob Skogseid | Svar 04.06.2017 19.15

Hei
Finnes det en lenke til hvor informasjon om disse husmannsplassene er lagret?

Takk

Helen 04.06.2017 20.32

Foreløpig er det ikke mer enn det du ser på hjemmesiden.

einar holum | Svar 30.08.2016 17.30

Kan noen si meg om Haakenstadengen og Haakenstadeie var samme plassen .
Under Haakenstad , Lunner.

Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

I dag | 09:33

Hei. Se i menyen t.v. Under mappen Husmannsplasser, klikk deg videre og se under Harestua. Der finner du Almedalen hvor artikkelen ligger.

...
I dag | 01:10

Vil bli medlem. Prøvde å finne artikkelen som min fetter Fran Myrvoll har sendt inn om vår oldefar Ola Brynildsen, men fant den ikke? Hvem kan hjelpe?

...
11.02 | 21:10

Har historielaget glemt gravrøysene fra vikingtiden på vestre Skøie?

...
06.02 | 09:44

Har meldt meg inn som medlem an Lunner historielag i dag glemte email adr
Mvh Tom hennie

...
Du liker denne siden