Skilt

Ingenting gjør seg selv. Her er Øyvind Sogn i gang med å få ned en stolpe ved "Stockholm".
Dette blir bra, nå gjenstår bare resten.
Før vi kan merke må vi finne de gamle husmannsplassene.
Her leter Per Ballangrud og Olaf Ballangrud etter Damstuen. Plassen ligger på den gamle Prestvegen mellom Lunner og Jevnaker kirke.
Og så er det godt og sette seg ned en augustkveld ved et vann og bare se. Dette er Dæhlstjernet.

Skilting i gang.

Ser du litt mot nord når du kjører mellom Grindvoll og Sløvika (rett etter Rustadbrua når du kommer fra Sløvika - og rett før du får Sverigetjernet på sørsiden) ser du dette majestetiske skiltet stå og vokte over "Stockholm". Litt lenger opp får du Sverige på høyre side og t.v. står informasjonsskiltet om Bronsebukkene, nordens største bronsealderfunn.

Skulle du komme over et slikt skilt i skogen, langs en sti eller vei betyr det at der har det bodd folk for lenge siden eller i mange mange år. Historielaget driver nå og merker gamle husværer/husmannsplasser som vi har registrert og samlet mye informasjon om. Vi har ventet litt på stolpehattene, men til nå er 15 plasser merket i Vestre Lunner og Nordre Jevnaker. Dette er et forprosjekt som vi søkte og fikk en del midler til. Vi vil etter hvert evaluere prosjektet og arbeide videre med Qr-koder som en kan scanne og komme til en side med mer informasjon om hvert enkelt sted. Når sauene er samlet og kornet tresket skal vi fortsette merkingen.

Skilting av gamle husværer

 

 

 

 

Nye emaljeskilter 

Nå er skiltene vi skal merke gamle husværer med ferdig produsert. De er utført i emlje og skal holde i 50 år. Vi mener selv at de ble kjempefine når vi etterhvert fikk pratet oss enig.

Vi håper å få satt opp de fleste i løpet av våren og sommeren. Det er noen få hus igjen i sin opprinnelige stand. På disse håper vi å få grunneiers tillatelse til å sette skiltet på husveggen. De fleste stedene er det bare rester av en grunnmur igjen. Her vil vi bruke impregnerte stolper med stolpehatter.  Nå må vi først ha en runde med grunneierne og få tillatelse til denne merkingen. 

Skulle det være grunneiere som  vet de har en eller flere gamle boplasser på sin eiendom som de mener det er helt fint om blir merket, vil det spare oss mye arbeid hvis dere tar kontakt med oss, skriver en melding her eller på Facebookgruppen og sier om dere mener det er ok - eller om det ikke er ok.

 

Skiltene er enkle, klare og tydelige. Slik omtrent vil de se ut på en husvegg. Vi vil legge inn flere bilder når vi kommer i gang.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

04.12 | 06:33

Jeg har vokst opp på en gammel husmannsplass i Lunner. Den heter Finnlausbråtan og ble revet i 1955. Men muren er fortsatt synlig.
Hilsen Kåre Sletten

...
24.10 | 17:22

Jeg husker Sofie når hun var på butikken og handlet med ryggesekk og hvitt skaut - og alltid blid. Det finnes jo mye informasjon om Åsli eller Orenstuen.

...
24.10 | 13:14

Her jeg mange gode minner fra barndommen på besøk hos min Mormor Sofie Åsli som bodde der til sin bortgang . Odd Åsli tok over ,solgte det videre etter noen år

...
04.09 | 16:37

Du betale inn kr. 150.00 til vår kto: 2030-19.89.823
Husk å skrive på navn, adresse og e-postadresse (om du har det). Velkommen som medlem og til Snellingen.

...
Du liker denne siden