Mai

 

Tirsdag 8. mai 2018

Blir det tradisjonell minnemarkering  ved Lunner kirke og Rundelen.

Det blir flaggheising, musikk og taler.

Sted: Lunner kirke kl 1200. Rundelen kl 1300.

Bli med å hedre de som ga sitt liv for at vi fortsatt skulle få

bo i ett fritt land!

Dersom det er nok interesserte, planlegger vi en fellestur tur til Dette er et fint sted , Hekkveien 9 ved  Carl Berners Plass) etter minnemarkeringen ved Runddelen. 

​​Der lå det i 1942 et gartneri. Her jobbet gartner Rolf Syversen. Sammen med 4 andre reddet Rolf Syveren over 1000 mennesker, halvparten av dem jøder. Flyktningene ble gjemt i gartneriet og den hemmelige Carl Fredriksens transport - som ble etablert i samarbeid med politimannen Alf Tollef Pettersen med flere - fraktet dem så over til Sverige i løpet av seks uker, vinteren 1942 -1943. Rolf Syversen ble arrestert av tyskerne 10. juli 1943. Han ble skutt på Trandum 30. oktober 1944. 
Kunstneren Victor Lind syntes denne historien skulle bli kjent og tok initiativet for at bragden nå minnes med en park. I nærheten av gartneritomta ble minneparken "Dette er et fint sted" åpnet i 2013 av kronprins Haakon

Familien Lind bodde i Lunner under krigen. 

Dersom det blir nok påmeldte slik at vi kan arrangere en tur vil Victor Lind ta i mot oss ved minnesmerket.

 

........................

Fra minnemarkeringen ved Lunner kirke 8. mai 2016. (Foto: HMM 2015)

Så du Hadeland i dag 18. april 2018, kunne du lese om Viktor Lind. 

Etter 8. mai markeringen ved Rundelen vil vi arrangere en tur til minneplassen "Dette er et fint sted" dersom det er nok interesse for det. Viktor Lind vil da møte oss der og vise oss rundt.

Vil du være med ta kontakt med Ragnhild Lindstad på tlf. 93 08 65 99

Carl Fredriksens Transport

Historien om krigens største redningsbragd, flyktningetransporten som reddet mer enn tusen mennesker, halvparten jøder, til Sverige vinteren 1942–43.

Historien er skrevet av Mats Tangestuen, historiker ved Jødisk Museum i Oslo.

Redningsaksjonen ble ledet av Gerd og Alf T. Pettersen, Reidar Larsen og Rolf A. Syversen, som også hadde mange hjelpere. Ved flyktningerutens begynnelse, Syversens Gartneri på Carl Berner i Oslo, er parken «Dette er et fint sted» bygget, som hedrer Carl Fredriksens Transport. Parken ble offisielt åpnet fredag 25. oktober 2013 av H.K.H. Kronprins Haakon.

Verst tenkelig tidspunkt

Arrestasjonen av de jødiske mennene 26. november 1942 kom overraskende. Få varsler hadde kommet på forhånd. Da kvinner, barn og eldre skulle arresteres nøyaktig en måned senere, var varslene sterkere. Mange var engasjert i varsling natten til 26. november, og følgelig fikk flere en sjanse til å komme seg unna i timene før Statspolitiet banket på dørene.

Rundt om i Oslo lå mange hundre jøder i dekning, i private hjem, innskrevet på ulike sykehus og andre steder. Situasjonen var desperat, og arrestasjonene kunne ikke ha kommet på et verre tidspunkt. Jødene var nemlig ikke de eneste som lå i dekning i hovedstaden senhøsten 1942. Flere motstandsgrupper hadde opplevd opprullinger, og mange motstandsfolk ventet også på mulig transport over grensen. Kapasiteten til de ulike gruppene som skulle besørge flyktningene over grensen, var liten. Milorg klarte for eksempel bare å sende rundt 10 flyktninger over grensen i uken. Andre apparater tilhørende Sivorg (den sivile delen av motstandsbevegelsen), Komorg (de kommunistiske gruppene) og fluktapparatet til etterretnings­organisasjonen XU hadde også svært lav kapasitet, og samlet kunne disse i høyden frakte rundt femti personer over grensen ukentlig. Mer hadde det heller ikke vært behov for før høsten 1942.

I  tillegg var de eksisterende eksportgruppene organisert for å redde personer i egen organisasjon for at de ikke, under tortur, skulle forårsake større opprullinger. Rutene var ofte lange og strabasiøse, uegnet for barn, syke og eldre. Opprullinger førte også til at flere av rutene ble stengt for en lengre periode. Det var imidlertid et godt samarbeid mellom organisasjonenes eksportsjefer høsten 1942. De møttes ofte og sendte folk på hverandres ruter etter hvor kapasiteten var størst. Kapasiteten var uansett for lav til å takle presset senhøstes 1942. Redningen ble opprettelsen av nye eksportgrupper med nye ruter og til dels helt uerfarne folk. Den viktigste av disse nye gruppene var «Carl Fredriksens Transport».

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

04.12 | 06:33

Jeg har vokst opp på en gammel husmannsplass i Lunner. Den heter Finnlausbråtan og ble revet i 1955. Men muren er fortsatt synlig.
Hilsen Kåre Sletten

...
24.10 | 17:22

Jeg husker Sofie når hun var på butikken og handlet med ryggesekk og hvitt skaut - og alltid blid. Det finnes jo mye informasjon om Åsli eller Orenstuen.

...
24.10 | 13:14

Her jeg mange gode minner fra barndommen på besøk hos min Mormor Sofie Åsli som bodde der til sin bortgang . Odd Åsli tok over ,solgte det videre etter noen år

...
04.09 | 16:37

Du betale inn kr. 150.00 til vår kto: 2030-19.89.823
Husk å skrive på navn, adresse og e-postadresse (om du har det). Velkommen som medlem og til Snellingen.

...
Du liker denne siden