LINLØKKEN

Linlykkja med hus, folk og frodig åker. Bildet er lånt fra Hadelandskalendarn 2001, som igjen hadde lånt bildet av Olaf Linløkken.

Linlykkja

Nils Olsen Linløkken (f. Bølviken) på trammen i Linlykkja. Bildet er lånt fra Hadelandskalendarn 2001, som igjen hadde lånt bildet av Olaf Linløkken.

Året er 1942. Ute herjer krigen, men bak blendingsgardina på kjøkkenet i Linlykkja er flittige hender i aktivitet, og alle ser glade og fornøyde ut. Rundt seg har de noen få, men nødvendige ting. Et litersmål, ei kakeform og et slaktestål, et saltkar på veggen ved siden av det gamle mjølkeskapet med korsformet luftehull. A Netta Linlykkja kinner smør, og sitter her med sine driftige nieser og nevø rundt seg.

A Netta var dattera til Nils Olsen Bølviken (1860-1939) og Tilla Olsdatter Skjellerud (1859-1914) fra Søndre Land. Hit til Linlykkja kom dem i ca 1895 med åtte unger. Den niende ungen, a Trine, vart født her i Linlykkja. Som skikken var tok dem navnet etter boplassen. Den gangen var Linlykkja husmannsplass under skriver-Velo (niggarn). Unga het Ole f. 1879, Mathias f. 1881 (USA), tvillinga Ingeborg (USA) og Nils f. 1883 (Nils dør allerede samme året), Marthe Marie f. 1885 (USA), Anna f. 1888, Olga f. 1891, Netta f. 1893, og Trine f. 1896 (dør som lita).

På bildet til høgre ser vi Nils på trammen. Han var altmuligmann, både predikant og prestens medhjelper, leder av tre kvinneforeninger; i Sognsbygda, på Granåsen og på Grindvoll. Predikanten brukte apostlenes hester når han dro ut på sine lange vandringer. Det kunne væra slike ærend når en død skulle synges ut av hjemmet sitt, eller til misjonslag rund om på Hadeland. På sin fine stillferdige måte bar han fram evangeliet i både sorg og høgtid. I tillegg var han skomaker, slakter, møbelsnekker og jordbruker.

Høvelbenken kom inn på kjøkkenet i Linlykkja om høsten. Han lagde nytt, og han tok på seg reparasjoner. Noen ganger var det så fullt på kjøkkenet at vi nesten ikke kom innafor døra minnes barnebarnet hans, Olga Fredrikstad, som vokste opp i Linlykkja. Men om lørdagen vart høvelbenken og hele huset ryddet og pyntet til helg, og «om søndagen arbeidet vi aldri», sier a Olga. « Vi fikk ikke ta i så mye som ei saks», fortsetter hun.

Det var Olaf Linløkken som overtok i Linlykkja. Søstra hans, Signe (g. Johnsen) fikk skilt ut eiendommen Fjelltun fra Linlykkja og bodde her hele livet som nærmeste nabo til Olaf.

Teksten over er hentet fritt fra Hadelandskalendarn 2001.

Fra venstre ser vi Lilly Linløkken (g. Ringdalen), Olga Kirkevold (g. Fredrikstad), Netta Nilsdotter Linløkken, Trine Linløkken og Olaf Olsen Linløkken. A Netta er tante til alle på bildet. Bildet er lånt fra Hadelandskalendarn 2001, som igjen hadde lånt bildet av Olaf Linløkken.
Netta Linløkken. Bildet er klipt ut av et skolebilde fra Sogn skole ca 1905. Fotograf er ukjent. Bildet er utlånt av Arne Roen til Hadelandskalendarn 2002.
Sorenskriver Paul Magnus Roen (i karjolen) og Anna Helene Catrine Norum (f. Hausmann) med alle tjenere og husmannsfolk foran låven i skrivergarden Velo en gang i 1880-åra. Av husmannsfolk på detta bilde er vi kjent med aTholine Mjørenga (f. i Velogrina) sittende med barn på fanget, og far hennes, Ola Velogrina, som står ved huet på hesten. Foran dama med bøtte står a Randi Sørli, og mann hennes Erik sitter på låvebrurekkverket med en kjepp i handa. Bildet og informasjonen om dette har vi lånt fra Hadelandskalendarn 1980, som igjen har lånt bildet av Karl Granli.
Den vakre stua i Linlykkja står i dag tom, men vi husker vel alle godt den koslige gamle Olaf som bodde i stua fram til han døde i. Olaf hadde kjøkken og sengerom i samme værelset bak de to vinduene vi ser på dette bildet. I motsatt hjørne fantes et lite kammers, og det var vel sjelden eller aldri i bruk. Bak ytterdøra et lite vindfang. Han klarte seg i grunn med et rom. Olaf var en "nøyemann". Svært pertentlig og veldig koslig og snakksom. Foto: Øyvind Sogn, en augusdag i 2017.
Dagens eier, Geir Midtmoen, står på trappa i Linlykkja og ønsker oss velkommen. Foto: Øyvind Sogn, august 2017
Linløkken    
Gårds- og bruksnummer: Gnr 165 Bnr 2  
Kommunenr: 0532 Jevnaker  
Adresse: Sognsveien 59, 3520 Jevnaker  
     
Hva Faktum Kilde
Navn på boplass pr 2018: Linløkken  
Uttale: [linnlykkja]  
Andre navn og/eller skriveformer: Linlòken Kart Ltn Lund 1827
     
Husværet/boplassen:    
Historisk funksjon: Husmannsplass med jord  
Funksjon i dag: Småbruk  
Bygninger/tufter: Husmannsstue og låve med fjøs  
Annet vedrørende bygninger:    
Sefrakregistrert:    
Hovedbøle: Velo (sorenskrivergard) Gnr 165 Bnr 1  
Er husværet/eiendommen utskilt til egen eiendom? Ja  
Hvis ja, fra når? 24.11.1933 Grunnbok
Hjemmelshaver: Geir Midtmoen Grunnbok
Areal:
59 549,8 m2
 
Koordinater: 32V 579552 6685970  
Høyde over havet: 272,8 moh  
     
Registrert hvor?    
Kart Ltn Lund 1827: Ja Linlòken
Folketelling 1865: Ja Linløkken
Folketelling 1875: Ja Linløkken (plads)
Kart Ltn Colban 1879:    
Folketelling:    
Folketelling 1900: Ja Linløkken
Folketelling 1910: Ja Linløkken (plads)
Andre:    
     
Fotografier:    
Foto: Ja Foto: Øyvind Sogn
Dronefoto:    
Historiske foto:    
     
Historie:    
Husmannskontrakter: Ja  
     
Registrator: Øyvind Sogn  
  26.08.2017  

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

19.10 | 18:28

Prøv å legge inn spørsmålet på Facebooksiden til Lunner Historielag eller Lunners tapte historie.

...
19.10 | 06:53

Hei!
Er det noen som kjenner etterkommerne til Peder (Per) Halvorsen Snellingen, som var bestefar til dagens eiere? Altså navn?
https://www.hadeland.no/kultur

...
16.08 | 10:48

Hei. Jeg la ut spørsmålet ditt på siden som heter « Lunners tapte historie i tekst og bilder. Det kom straks svar og flere bilder. Søk på siden så finner du de.

...
16.08 | 09:44

Skulle gjerne hatt bilde av Varden på Grua - sett fra R4 - og evt bilder fra lokalet/kinoen.

...
Du liker denne siden