Lunner Historielag

Oppdatert 28. 10.2021

Flommen i 1910

Lene Li Drageland fant "ferske opplysninger" om flommen i 1910 i Buskerud blad mai 1910.

Oppdatert oktober 2021

Myllsdammen - brast den i 1908 eller i 1910? Fant denne artikkelen fra Buskerud blad 21. mai 1910. Andre steder står det at demningen brast i 1908. Skjedde det to ganger?

"

Oversettelse" fra gotisk:

To Sliberier Ødelagt af Flommen.

Vandene i Nordmarken er steget sterkt, og Mylselven, som rinder fra Sjøen Mylla og ned til Harestuvandet, har anrettet betydelig Skade. Langs Vasdraget derinde ligger to Træsliberier, hvert med en Sten. Det er Mylla og Blyverket, som tilhører et Selskab med Hr. T. Berger fra Randsfjord som Disponent. Nat til Pinsedag begyndte Tømmeret at lægge sig paa Dammen ved Mylla Sliberi, og ved Tretiden om Morgenen sprang Dæmningen. Tømmermengden blev da lastet mod Siberiet, saa Væggen knustes, Vandet flommet ind i Bygningen, brød ud Væggen i den anden Ende af Huset og tog med sig Træmasseballer og alt Trævirke nedover i Løbet. Maskineriet blev sterkt ramponert, en af Turbinerne gik istykker og en stor Akse brød tvers over. Vandet fyldte Kjælderen og steg høit paa Væggen i en Arbeiderbolig ved Elvekanten. I Løbet nedenfor sprængte Vandet etpar Trædammer, og ved Blyverket Sliberi rev det ud en stor Stendam, som blev bygget for to Aar siden. Der er ogsaa den ene Trubin ødelagt, men selve Bygningen er uskadt. Elven har tat med sig adskillig på begge Sider af Løbet, en Arbeider ved Blyverket har omtrent ikke Jord tilbage om sit Hus.

Ved Sliberierne er al Drift stanset; de beskjæftiger omtrent 14 Mand, som nu er ifærd med at udbedre Skaden.

Se oversettelse

Gudbrand  Bjøralt har også nye opplysninger

Dette skjedde i 1910. 15/ mai tror jeg. Den 30. mai 1910 møttes almenningsstyret for å befare skadene langs Myllselva nedover mot Harestua. Det skulle vurderes om erstatning skulle kreves av Lunner Træmassefabrik. Man mente at Myllsdammen ikke ble betimelig uttappet tidligere og at derfor for store vannmasser trykket på demningen. Den foretagne jordpåfylling på dammen var for liten og hadde altfor liten motstandskraft mot vannet.

Følgende beslutning blev fattet.

Lunner tremassefabrik har inden en Maaned fra dato at indbetale til allmenningens kasserer kr 200 som erstatning for skade forvoldt på allmenningens grund. Det anmodes også at rydde de trær som er medfulgt elven eller er beskadiget 

Styret var endvidere blitt opplyst at til de allerede påbegynte reperationer var ulovlig brukt tømmer fra almenningen. Hvilket på det bestemteste forbydes og at erstatningsansvar vil bli gjort gjeldene senere.

Styret på dette tidspunkt var

Lars Flatla, H.G.Hæhre, Elling Oppen, P. Engen, Paul Østby,Iver Marthinsen, Halvor Lunner og H? Wirstad.

Nyeste kommentarer

04.11 | 11:40

Ja det har jeg. om du er interessert ta kontakt med meg på tlf 932455...

25.10 | 13:08

Min bestefar, Halvor Sogn, ble født på Gården Sogn 28..03.1863 og var...

19.09 | 21:14

Her bodde Gustav Eriksen med kone og 3 barn, fra 1939 til 1954, Jeg som s...

26.08 | 14:02

1864 folketelling ?